HISTORIA WINIARSTWA
1140 Pierwsza wzmianka o przyklasztornej winnicy przy opactwie cystersów w Jędrzejowie.
1163 Książę Henryk Sandomierski ofiarowuje w Zagości ziemię joannitom w tym winnicę oraz dwóch ludzi do uprawy.
1178 Cystersi otrzymują opactwo w Wąchocku.
Wokół klasztoru powstaje kolejna winnica
w regionie.
1183 W Koprzywnicy powstaje najdalej na wschód wysunięte opactwo cystersów.
Klasztorne mury obrasta winorośl.
1226 W pobliżu Zamku w Sandomierzu powstaje klasztor dominikanów.
Dominikanie na wzgórzu sadzą winnicę.
1436 Przeor klasztoru paulinów, Mikołaj z Borzynowa, sadzi winnicę przy klasztorze
w Pińczowie.
1930 W II Rzeczypospolitej rząd planuje wznowić uprawę winorośli w Polsce.
Powstają winnice w Szydłowie i Kotuszowie.
1951 W miejscowości Lipowa powstaje plantacja eksperymentalna Instytutu Sadownictwa. Winnica działa do 1962 roku.
PODRÓŻ WINOROŚLI DO ŚWIĘTOKRZYSKIEGO
Winorośl trafiła do Polski i naszego regionu razem z zakonnikami, którzy budowali na tych terenach klasztory i kościoły.
Początkowo wino służyło głównie celom liturgicznym. Wraz z rozwojem winnic, zaczęto je serwować w domach bogatych mieszczan i na dworach królewskich.
Najwięcej winorośli przybyło z terenów FRANCJI, HISZPANII I WŁOCH. Część sadzonek przybyła również z terenów dzisiejszej MOŁDAWII skąd przywieźli ją kupcy podróżujący po szlakach handlowych.
Początkowo wino służyło głównie celom liturgicznym. Wraz z rozwojem winnic, zaczęto je serwować w domach bogatych mieszczan i na dworach królewskich.
Najwięcej winorośli przybyło z terenów FRANCJI, HISZPANII I WŁOCH. Część sadzonek przybyła również z terenów dzisiejszej MOŁDAWII skąd przywieźli ją kupcy podróżujący po szlakach handlowych.
SCHYŁEK WINIARSTWA
Jednoznacznie nie wiadomo jakie były przyczyny zakończenia upraw winorośli w XVII w.
Historycy uważają, że po ponad 500 latach upraw winorośli w tych okolicach,
o likwidacji winnic zadecydowało kilka przyczyn.
OCHŁODZENIE KLIMATU
XVII wiek nazywany jest małą epoką lodowcową. Trwający blisko 250 lat, do 1850 roku, okres spowodował nieznaczny, ale odczuwalny spadek temperatur w Europie. Niższe temperatury dały się we znaki również winorośli.
XVII wiek nazywany jest małą epoką lodowcową. Trwający blisko 250 lat, do 1850 roku, okres spowodował nieznaczny, ale odczuwalny spadek temperatur w Europie. Niższe temperatury dały się we znaki również winorośli.
KONSERWANTY
Wprowadzenie do kuchni konserwantów sprawiło, że żywność stała się trwalsza i łatwiej dostępna.
Wprowadzenie do kuchni konserwantów sprawiło, że żywność stała się trwalsza i łatwiej dostępna.
MIODY I NALEWKI
Polacy byli miłośnikami słodkich napitków: miodów pitnych i nalewek owocowych.
Polacy byli miłośnikami słodkich napitków: miodów pitnych i nalewek owocowych.
PRZECHOWYWANIE
Paradoksalnie do zaniechania upraw winorośli przyczyniły się również piwnice kopane w lessowej skale.
Paradoksalnie do zaniechania upraw winorośli przyczyniły się również piwnice kopane w lessowej skale.