HISTORIA WINIARSTWA

1140 Pierwsza wzmianka o przyklasztornej winnicy przy opactwie cystersów w Jędrzejowie.
1163 Książę Henryk Sandomierski ofiarowuje w Zagości ziemię joannitom w tym winnicę oraz dwóch ludzi do uprawy.
1178 Cystersi otrzymują opactwo w Wąchocku. Wokół klasztoru powstaje kolejna winnica w regionie.
1183 W Koprzywnicy powstaje najdalej na wschód wysunięte opactwo cystersów. Klasztorne mury obrasta winorośl.
1226 W pobliżu Zamku w Sandomierzu powstaje klasztor dominikanów. Dominikanie na wzgórzu sadzą winnicę. 
1436 Przeor klasztoru paulinów, Mikołaj z Borzynowa, sadzi winnicę przy klasztorze  w Pińczowie.
1930 W II Rzeczypospolitej rząd planuje wznowić uprawę winorośli w Polsce. Powstają winnice w Szydłowie i Kotuszowie.
1951 W miejscowości Lipowa powstaje plantacja eksperymentalna Instytutu Sadownictwa. Winnica działa do 1962 roku.

PODRÓŻ WINOROŚLI DO ŚWIĘTOKRZYSKIEGO

Winorośl trafiła do Polski i naszego regionu razem z zakonnikami, którzy budowali na tych terenach klasztory i kościoły.
Początkowo wino służyło głównie celom liturgicznym. Wraz z rozwojem winnic, zaczęto je serwować w domach bogatych mieszczan i na dworach królewskich.
Najwięcej winorośli przybyło z terenów FRANCJI, HISZPANII I WŁOCH. Część sadzonek przybyła również z terenów dzisiejszej MOŁDAWII skąd przywieźli ją kupcy podróżujący po szlakach handlowych.

SCHYŁEK WINIARSTWA

Jednoznacznie nie wiadomo jakie były przyczyny zakończenia upraw winorośli w XVII w. Historycy uważają, że po ponad 500 latach upraw winorośli w tych okolicach, o likwidacji winnic zadecydowało kilka przyczyn.
OCHŁODZENIE KLIMATU
XVII wiek nazywany jest małą epoką lodowcową. Trwający blisko 250 lat, do 1850 roku, okres spowodował nieznaczny, ale odczuwalny spadek temperatur w Europie.  Niższe temperatury dały się we znaki również winorośli.
KONSERWANTY
Wprowadzenie do kuchni konserwantów sprawiło, że żywność stała się trwalsza i łatwiej dostępna.
MIODY I NALEWKI
Polacy byli miłośnikami słodkich napitków: miodów pitnych i nalewek owocowych.
PRZECHOWYWANIE
Paradoksalnie do zaniechania upraw winorośli przyczyniły się również piwnice kopane w lessowej skale.


Szukaj